Elektrische bussen in de lift!

Syntus heeft bij de Chinese busproducent BYD (Build Your Dreams)  negen elektrisch aangedreven stadsbussen besteld. De 12-meter bussen zullen vanaf eind december 2017 gaan rijden in Amersfoort en Almere. Twee bussen komen er in Amersfoort, de overige zeven bussen gaan in Almere rijden. Voor beide steden is het de eerste keer dat er elektrische bussen zullen worden ingezet.  ‘Er is sprake van een sterk stijgende vraag naar elektrisch en emissievrij vervoer. Provincies, vervoerregio’s en rijksoverheid hebben afgesproken dat de nieuwe bussen die vanaf 2025 worden ingezet, alleen nog maar bussen zijn die vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen,’ vertelde Cees Anker, algemeen directeur van Syntus tegen het blad Almere Vandaag van 13 april 2017.  ‘Met de aanschaf van deze elektrische bussen hebben wij vast de volgende stap gezet naar emissievrij vervoer. Dit past bij onze visie op duurzame mobiliteit.’
De elektrische bus lijkt in ons land flink in de lift te zitten. Zo kwam in april 2017 het bericht dat VDL 100 elektrische bussen aan vervoersmaatschappij Connexxion gaat leveren. De bussen zullen gaan rijden in de regio Noord-Holland. Eerder leverde VDL 43 elektrische bussen aan de regio Eindhoven en 30 elektrische bussen aan de Waddeneilanden en Maastricht en Venlo.
Binnen Europa zal aan het einde van dit jaar in Europa het grootste aantal elektrische bussen te vinden zijn in het Verenigd Koninkrijk, met ruim 18 procent van de totale Europese elektrische busvloot. Hierna volgen Nederland, Zwitserland, Polen en Duitsland met allemaal ongeveer 10 procent. Daarbij zijn zowel plug-in bussen, batterij-elektrische bussen en trolleybussen inbegrepen.
Maar er is geen land waar zoveel elektrische bussen rijden als China, zo meldde OVPro begin dit jaar. In dit land rijden in enkele steden al duizenden elektrische bussen door de straten. Volgens de Chinese overheid moeten er tussen 2010 en 2020 1,67 miljoen elektrische voertuigen – waaronder bussen – door het land rijden. Het Chinese ministerie van Transport geeft tot 81.600 dollar subsidie voor de aanschaf van elke elektrische bus.

Meer informatie: klik hier en hier.

Dit bericht is geplaatst in Accubus, Ontwikkelingen, Voorspellingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.